Wat is voor u voordeliger? Een auto kopen of leasen?

Vroeger was een leaseauto voornamelijk voor de zakelijke rijder bestemd, maar inmiddels kunt u als particulier ook van de voordelen van leasen profiteren. Dit wordt dan ook steeds populairder, maar wat is voor u als particulier interessanter en voordeliger; een auto kopen of privé leasen? Wij zetten het een en ander op een rij voor u.

Voordelen private lease

In een groot aantal gevallen kunt u met het private leasen van een auto voordeliger uit zijn dan wanneer u een auto koopt. Zo zijn kosten voor onderhoud, reparatie, pechhulp, motorrijtuigenbelasting, afschrijving en de verzekering tot één vast maandbedrag samengebracht. U hoeft van tevoren geen grote investering te doen voor de aanschaf van de auto en u heeft na het contract geen omkijken naar het doorverkopen tegen de hoogst mogelijke prijs. Daarnaast zit het voordeel van private lease niet enkel in het maandtarief, maar ook in het onbezorgde rijplezier doordat alle zaken voor uw auto geregeld worden door uw leasemaatschappij.

Voordelen private lease

Vaste (verborgen) kosten zijn inbegrepen

Vaste (verborgen) kosten zoals afschrijving, verzekering, motorrijtuigenbelasting en rente zijn bij het private lease tarief inbegrepen. We schrijven ‘verborgen’ omdat u de kosten voor bijvoorbeeld afschrijving pas ziet wanneer u uw gekochte auto weer door zou verkopen. U verkoopt hem na enig gebruik voor minder geld dan waarvoor u de auto in eerste instantie kocht. Deze waardevermindering is omgerekend naar kosten per maand, de afschrijving.

Beperkt aantal kilometers rijden

Een groot voordeel van een auto kopen ten opzichte van leasen is dat er bij het kopen van een auto geen limiet zit aan het aantal kilometers dat u ermee rijdt. Bij private lease contracten gaat u vaak een contract aan met een gemiddeld aantal vrije kilometers per jaar. Tussen de 10.000 en 35.000 kilometer zijn gangbare kilometrages. Rijdt u per jaar dus veel minder of veel meer kilometers, dan betaalt u extra per gereden kilometer. Met een gekochte auto heeft u geen limiet aan het aantal kilometers dat u rijdt, hiervoor betaalt u niet een hogere aanschafprijs bijvoorbeeld.

Groot verschil: de aanschafprijs

Een groot verschil tussen het private leasen of kopen van een auto is de aanschafprijs. Bij het private leasen heeft u hier geen omkijken naar, de auto wordt aangeschaft door de leasemaatschappij en aan u uitgeleend tegen een vast maandbedrag. Wanneer u voor de aanschaf van een auto een lening aangaat, is dit onder de eindstreep vaak duurder dan private lease dankzij de rente. Daarbij kan Broekhuis Lease als leasemaatschappij auto’s met hoge kortingen inkopen, onderhouden én verzekeren dankzij onze nauw samenwerking met onder andere de dealervestigingen van Broekhuis.

En na het leasecontract hoeft u zich geen zorgen te maken over het verkopen van de auto, dit regelen wij allemaal. Zo kunt u direct overstappen naar uw volgende auto. Gaat u deze ook weer private leasen of kiest u dan voor kopen? Onze adviseurs helpen u graag met het maken van de juiste keuze.

Rekenmachine

Private leasen vergelijken met kopen: berekening maandlasten

Op de website van de ANWB staat een mooi rekenvoorbeeld waarbij de kosten van een nieuwe auto kopen, occasion kopen en een nieuwe auto private leasen tegenover elkaar gezet zijn. In dit rekenvoorbeeld zijn de kosten van een nieuwe Ford Puma en tweedehands Ford EcoSport gebruikt (aangezien er nog geen Puma occasion van 5 jaar of ouder is).

*Deze berekening is gemaakt in oktober 2021.

Kosten over een periode van 5 jaar, met gemiddeld 10.000 km/j

Aanschafprijs

Restwaarde (schatting)

Afschrijving & rente

Verzekering

Motorrijtuigenbelasting

Overige

Vaste kosten

Reparatie, onderhoud & banden

Variabele kosten

Totaal per maand

Nieuwe auto
kopen

27.895

13.350

242

62

47

21

130

42

42

414

Occasion auto
kopen

11.950

2.650

155

31

47

21

99

69

69

323

Nieuwe auto private
leasen

N.v.t.

N.v.t.

-

-

-

-

-

-

-

319

Meer weten over hoe deze berekening tot stand is gekomen? Lees het op de website van de ANWB.

Gaat u private lease of een auto kopen?

Wilt u een overwogen keuze maken tussen private lease en kopen? Onze adviseurs staan voor u klaar met deskundig en persoonlijk advies. Samen ontdekt u wat het beste bij u past en hoe Broekhuis u daarbij kan helpen. Neem daarom gerust contact met ons op via de chat, het contactformulier of door te bellen naar (+31) 341 - 75 11 00.